Reanimatie & AED

Hart en vaatziekten is in Nederland nog steeds doodsoorzaak nummer 1. Alleen in Europa worden jaarlijks 700.000 mensen, die ogenschijnlijk aan de buitenkant gezond waren, getroffen door een hartstilstand. De kans dat een slachtoffer een hartstilstand overleeft, wordt met name bepaald door snel en adequaat optreden van degene die een reanimatie opstart.

Het gaat dus om de eerst helpende direct na een hartstilstand!

Inhoud van de cursus

Theorie

  • Preventie van een circulatiestilstand
  • Ontstaan van een hartinfarct
  • Volgorde van handelen bij de basale reanimatie van volwassenen en het gebruik van de AED
  • Nadere toelichting bij de volgorde van handelen
  • Valkuilen tijdens een reanimatie
  • Belang van een goede werkplek
  • Postreanimatiezorg

Praktijk

Benaderen van een slachtoffer, snel en goed onderzoek uitvoeren bij een niet aanspreekbaar slachtoffer inclusief ademhalingscontrole, uitvoeren van een goede hartmassage en beademing, veilig en efficiënt bedienen van diverse AED’s tijdens de reanimatie. Alarmeringsrichtlijnen. Stabiele zijligging bij een bewusteloos slachtoffer met ademhaling. De Heimlich manouvre bij een slachtoffer in ademnood ten gevolge van een vreemd voorwerp in de luchtweg.

Competentietoets

Aan het einde van de cursus demonstreert iedere cursist met behulp van moderne oefenmaterialen een reanimatie conform de nieuwe richtlijnen van de Nederlandse Reanimatieraad.

Overige informatie

De cursus wordt verzorgd op aanvraag en kan bij u op locatie of bij u in de buurt in een goed gefaciliteerde lesruimte. De cursus duurt 1 dagdeel van 4 uur en is voor maximaal 12 personen.

Na afloop van de cursus ontvangt iedere competente kandidaat een officieel certificaat van de Nederlandse Reanimatieraad.

De vakgroep eerstelijn staat garant voor een goed verloop van de cursus door; in overleg met u de specifieke aandachtsvelden in de cursus te verwerken, diverse deskundigheidsniveaus is hierbij een mogelijkheid.

Onze docenten coachen uit dagelijkse praktijkervaring en zullen zorg dragen dat alle cursisten van start tot einde cursus 100% effectief bezig zijn. Verdiepingstheorie van myocardinfarct en ritmestoornissen die circulatie stilstand kunnen veroorzaken geven bewustwording en adequaat handelen.

We maken gebruik van herkenbare materialen, eigen werkplek, acteur en diverse realistische scenario’s zoals telefonische reanimatie. Dit maakt de trainingen levensecht.

Uitgebreide aandacht voor multidisciplinaire samenwerking en werkplekorganisatie bij een hectische situatie. Trainen van een effectieve overdracht naar ketenpartners volgens de laatste standaard.